Hoe regel je een bootvakantie?

Op vakantie met je eigen boot, wat is er nu leuker dan dat! Toch komt er nog heel wat bij kijken voordat je kunt uitvaren, want je zult je natuurlijk goed moeten voorbereiden op de vaartocht. Daarbij komt dat het een groot verschil uitmaakt of je binnen Nederland gaat varen, of echt de oceaan of de middellandse zee gaat bevaren. Veelal zijn zeilschepen geschikt voor het varen op zee, of echt grote binnenwateren zoals het IJsselmeer, waar de gemiddelde kruiser geschikt is voor kleinere wateren en rivieren. Als booteigenaar weet je vanzelfsprekend of jouw schip zeewaardig is of niet. Daarom kijken we in dit artikel naar hetgeen je in algemene zin nodig hebt om veilig op bootvakantie te gaan.
Eigen boot of camper populairder dan ooit
Vele Nederlanders hebben de afgelopen jaren een plezierjacht gekocht of zeilboot. We konden er immers maar moeilijk op uit tijdens diverse lockdowns. De verkoop van plezierjachten, zeilboten, maar ook campers en caravans hebben hierdoor enorme boost gekregen. Zo kost het nieuwe, trotse eigenaren van een boot soms moeite om een ligplaats te regelen bij een haven en zijn er lange wachtlijsten ontstaan. Het is natuurlijk de bedoeling om heerlijk te genieten van je nieuwe boot en nu breekt de tijd weer aan op er samen of alleen op uit te trekken met de boot. Alleen: waar moet je allemaal aan denken voordat je op bootvakantie gaat?

Organiseren van een bootvakantie
Verreweg de meeste booteigenaren zullen een bootverzekering hebben afgesloten. Het is daarbij belangrijk om stil te staan bij de dekking van de bootverzekering. Let goed op of pech onderweg gedekt is, schade aan andere vaartuigen, maar ook het optakelen van de boot bij zinken (het komt helaas voor). Zorg ervoor dat je boot altijd goed onderhouden is en iedere paar jaar uit het water wordt gehaald voor onderhoud/ schilderwerk (mocht de boot tijdens de winter in het water blijven liggen).
Een goede bootverzekering is dus een belangrijke start om te gaan varen, maar ook andere facetten zijn essentieel. Laten we ze met je doornemen.
Belangrijke aspecten voor een optimale bootvakantie:
- Optimale bootuitrusting; reddingsvesten voor alle personen aan boord, stootwillen, extra accu’s, extra reserve onderdelen (lampjes, smeerolie, etc).
- Goede bootverzekering, die een allround dekking biedt.
- Marifoon (voor het gebruik hiervan heb je een vergunning nodig en dien je eerst een cursus te volgen).
- Goede navigatie van wateren waar je gaat varen. Denk aan navionics. Dit is essentieel om veilig te kunnen varen. Je kunt immers alleen door erkende vaargeulen varen, dit geldt voor praktisch ieder water waar je komt. Soms komt het zelfs op een paar meter aan waarvan niet afgeweken mag worden (een vaar-app is eigenlijk onontbeerlijk), Wijk je toch af, dan loop je het risico vast te lopen op een zandbank – of in het buitenland op een rotsachtige bodem. Denk nu niet dat dit je niet overkomt, want het komt aan de lopende band voor. En wees gewaarschuwd, sleepdiensten rekenen helaas vaak de hoofdprijs voor het lostrekken van jouw boot.
- Vaar je in Nederland en ontstaat er toch paniek aan boord? Neem contact op met het vrijwillige KNMR, zij bieden adequate hulp met reddingsboten langs de Nederlandse kust en het IJsselmeer.
- Houd gedurende de dag het weerbericht in de gaten en anticipeer hierop.
- Voldoende proviand, geschikt voor een langere tijd dan je van plan bent om op de boot te verblijven.
- Medische spullen, verbandtrommel, toiletartikelen.
- Naast gewone kleding ook extra dikke kleding en regenjassen.
- Vers water in de watertank, voeg hieraan een speciaal middel toe voor het langer vers houden van het water, zodat het water ook langdurig veilig te gebruiken is als drinkwater.
- Brandstof in jerrycans, zodat je niet snel zonder komt te zitten.

Voor het goed organiseren van een bootvakantie komt dus nog heel wat kijken. Ga je goed voorbereid op vakantie, dan ga je een heerlijke én vooral ontspannen tijd tegemoet!