Route Sulawesi

Wanneer je onderstaande route door Sulawesi volgt, heb je zeker de belangrijkste hoogtepunten van dit prachtige land gezien! Aangeraden wordt om in ieder geval een maand de tijd te nemen als je van noord naar zuid of van zuid naar noord wil reizen. De route die hieronder wordt uitgestippeld, kan natuurlijk ook andersom uitgevoerd worden.

 

1) Makassar
Op Makassar kan gemakkelijk – en redelijk goedkoop – gevlogen worden met Air Asia. Verder is er in deze stad niet bijzonder veel te beleven. Dus rust een dagje uit en ga snel weer verder!

2) Bira
Heb je wat langer de tijd? Bezoek dan ook Bira, in het zuidoostelijke puntje van het eiland. Bira is een vissersdorpje met spierwitte stranden, helderblauw water waarin je al snorkelend de meest prachtige vissen en schildpadden ziet.

3) Rantepao
Rantepao ligt in het hart van de Tana Toraja, een bevolking waarbij het hele leven om de dood draait. Naast deze bijzondere cultuur is de omgeving ook nog eens prachtig. Een must-see dus!

4) Tentena
Reis vanaf Rantepao met de bus door naar Tentena. Tentena is een handige tussenstop tussen Rantepao en Ampana met bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn, zoals het posomeer en de ….watervallen.

5) Ampana
In Ampana is niet veel te doen. Blijf hier een nachtje slapen, pin hier je laatste geld voor de Togian eilanden en neem de volgende dag de boot naar Wakai.

6) Togian Islands
Eenmaal aangekomen op Wakai kun je de keuze maken om naar een van de prachtige eilandjes te gaan die de Togian eilanden te bieden heeft, zoals Malange, Kadidiri, Bomba en Bolilanga. Allen zijn ze stuk voor stuk prachtig en het is dan ook aan te raden om meerdere eilanden te bezoeken. Naast zwemmen, snorkelen, duiken en relaxen kun je ook een jungletour doen of gaan snorkelen met kwallen die niet prikken!

7) Gorantalo
Vrijwel alle boten varen vanuit de Togian Eilanden naar Gorantalo. Je kan ervoor kiezen om gelijk door te reizen, maar je kan ook prima in deze -niet al te drukke stad -een paar dagen vertoeven. En als je geluk hebt kun je hier zelfs met whalesharks zwemmen!

8) Tomohon
Reis via Manado naar Tomohon. Tomohon staat vooral bekend om zijn lugubere markt met o.a. Honden, vleermuizen, slangen en ratten. Maar het heeft nog zoveel meer te bieden! Denk aan het vulkanische meer en de twee vulkaantoppen, waarvan eentje zelfs nog actief is! Beide vulkaantoppen zijn goed te beklimmen en het uitzicht is adembenemend!

9) Bunaken
Ben je een duik- en/of snorkelfanaat? Dan is de Bunaken een hemel onderwater voor jou! De Bunaken heeft een prachtige onderwaterwereld (het mooiste van heel Indonesie!) waarbij je de meest bijzondere vissen zult tegenkomen. Hier zul je niet snel genoeg van krijgen!

10) Manado
Net als in Makassar is ook in Manado niet veel te beleven. Doe deze stad dus alleen aan als je vanuit hier terugvliegt naar huis of verder vliegt naar een andere bestemming.